До края на септември Русия ще започне производството на ваксина срещу COVID-19. „Още един медикамент ще влезе в употреба по-късно през есента“, заяви вицепремиерът на страната - Татяна Голикова.

На заседание на правителството чрез видеоконферетна връзка президентът Путин похвали здравните власти, че са успели да овладеят пандемията, но призова още по-голяма бдителност.

„Ситуацията остава сложна и може да се развие във всякакви посоки. Затова сме се събрали и затова нямаме повод за никакво самоуспокоение“, каза още руският държавен глава.

Изпитанията върху заразени протичат изключително успешно.

„Най-добри перспективи засега имат две ваксини. Една е разработка на Националния противоепидемилогичен център „Гамалей“ и Министерството на отбраната. Ще влезе в производство през септември. Другата е на научния институт „Вектор“ и ще бъде официално регистрирана до края на същия месец“, уточни вицепремиерът на Русия Татяна Голикова.

През последния месец няколко големи фармацевтични компании в Европа и Съединените щати обявиха успешно тестване и предстоящо производство на медикаменти срещу COVID-19.