Съединените щати стоят зад разпространяването на панамските документи. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Това беше първата му реакция, след като от два дни близките до Кремъл медии и коментатори по цял свят сочат САЩ и Джордж Сорос като „поръчители” на разследванията, публикувани от най-авторитетните медии по света. Путин окачестви разкритията като скалъпени обвинения.

Спомена и за своя приятел - виолончелистът Сергейл Ролдугин, който е в центъра на мрежа от компании в Панамските документи.

„Почти всички пари, които той е спечелил, ги е е похарчил за купуване на музикални инструменти в чужбина и ги е донесъл в Русия. Сега той ти прехвърля собствеността на държавни институции. Колкото повече такива хора имаме, толкова по-добре. Горд съм, че имам такива приятели”, каза руският президент.

Скандалните разкрития за офшорките продължават да вълнуват света, като най-сериозна е кризата в Исландия.

На среднощно съвещание управляващата коалиция в Исландия номинира досегашния министър на рибарството и земеделието Сигурдур Йохансон за нов премиер, след като досегашният се оказа собственик на съмнителни офшорни фирми.

Независимо от продължаващите протести, управляващата коалиция има стабилно мнозинство в парламента и се очаква да се задържи на власт поне до есента.