Поставянето на трета доза от препарата на „АстраЗенека“ работи срещу „Омикрон“, като значително увеличава броя на антителата. Това съобщава фармацевтичната компания, цитирайки лабораторно изследване на Оксфордския университет.

В проучването са били неутрализирани титри на новия по-заразен COVID вариант, които са били силно повлияни при трета игла – в пъти повече в сравнение с данните при две игли. От фармацевтичната компания уточняват, че антителата срещу „Омикрон“ след бустерна доза са по-високи от тези на преболедувалите от COVID-19.

Според „АстраЗенека“ две дози от ваксината им предпазват от „Делта“ варианта. Проучването анализира кръвни проби, взети от 41 лица, заразени с COVID-19, които са ваксинирани по схема с две дози, три дози или преболедували.

Уточнява се, че проучването е направено от независимо от изследователи от Оксфордския университет, като данните са близки до тези от конкурентите „Пфайзер"/"Бионтех“, които установиха, че трета доза от ваксината им действа срещу „Омикрон“.

„След като сега познаваме по-добре „Омикрон“, мислим, че ще се окаже реакцията на Т-клетките да осигурява трайна защита срещу тежко боледуване и хоспитализация“, заяви Мене Пангалос, ръководител на развойния отдел на „АстраЗенека" във връзка с основен компонент на имунната система, реагиращ на инфекция.

Въпреки добрите резултати „АстраЗенека" заяви, че работи с партньорите си от Оксфордския университет за създаване на специфична ваксина за вариант „Омикрон“, както правят и другите производители на ваксини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!