Талибаните забраниха на жените да посещават всички паркове в Кабул, изключвайки ги още повече от обществения живот в Афганистан.

Правата и свободите на жените са силно ограничени, откакто войнствените ислямисти поеха властта през август 2021 г.

Викове на възторг от малки деца изпълват въздуха в увеселителен парк в Кабул. Малчуганите се наслаждават на гледките от високо на виенското колело, возят се на влакчета, засилват се на въртележките и управляват блъскащи се колички.

Бащите се качват на атракционите с децата си и им правят снимки - редки моменти на радост в Афганистан, където новините често са доста по-мрачни, коментира Би Би Си.

Снимка: Ройтерс

Майките обаче нямат правото да споделят емоционалните изживявания с децата си. Наскоро представителите на нежния пол получиха и забрани да влизат в басейни и фитнес зали в столицата.

Снимка: Ройтерс

Очаква се правилата да бъдат наложени в цялата страна. Момичетата и жените в Афганистан се страхуват какво още може да последва.

„Всеки ден момичетата в Афганистан се събуждаме с мисълта за нови ограничения. Просто седим и чакаме следващото“, споделя студентка.

“Завърших средното си образование, преди да дойдат талибаните. Но сега се страхувам, че университетите може да бъдат затворени за жени. Мечтите ми ще приключат“, казва младата жена.

Когато наскоро се е явявала на приемен изпит за университет, с разочарование е установила, че специалността, която иска да изучава – журналистика, вече не е достъпна за жени. Това е част от друг набор от ограничения, наложени наскоро от талибаните.

„Не мога да опиша колко е трудно. Понякога ти се иска да крещиш силно. Чувствам се безнадеждно”, казва момичето.

Тъй като жените в Афганистан губят правото си да посещават все повече места, някои се опитват да намерят начини да се противопоставят на репресиите на талибаните.

Активистката Лайла Басим е съосновател на библиотека за жени, в която хиляди книги на различни езици по различни теми. Тя е решена да надигне гласа си срещу мъжете, управляващи страната ѝ, участва в множество протести от миналата година.

Снимка: Ройтерс

„Не се страхуваме от смъртта или от това, че талибаните ще заплашват семействата ни. Ужасява ни обаче това, че ние няма да имаме място в обществото. Ужасява ни мисълта какво общество ще бъдем“, казва тя.

За Лайла Басим нарастващите ограничения за жените са тревожни и тъжни.

"Толкова ме разстройва мисълта за всички свободи, които загубихме. Хора от други държави изследват Марс, а ние все още се борим за основни права", казва тя.

Преди няколко седмици са задържани няколко активистки за правата на жените. Въпреки многобройните призиви на ООН и други организации за освобождаването им, няма отговор от талибаните.

Миналата седмица 12 души, сред които три жени, бяха бити с камшик пред очите на хиляди зрители на футболен стадион в Афганистан. С всеки следващ ход сегашното управление на талибаните все повече заприличва на техния режим от 90-те години.

„В продължение на 15 месеца дадохме на нашите сестри възможността да се наслаждават на ходенето в парковете. Бяхме казали на жените, че носенето на хиджаб е задължително, но някои не го правеха. Имаше отделни дни за мъже и жени за посещението на паркове, но и това не беше спазено", казва говорител на моралната полиция в Кабул.

Той е категоричен, че на всеки, който нарушава националните интереси, ще му бъде отнето правото да говори.

„Един ден може да ни кажат,  че жените вече нямат правото да излизат от домовете си. В Афганистан всичко е възможно“, коментира младата студентка.

„Светът ни обърна гръб. Влиятелни хора по целия свят подкрепят жените в Иран, но не и тези в Афганистан“, посочва Лайла Басим.

Тя допълва, че жените в Афганистан се чувстват потиснати и забравени, изключени от света, а техните истории дори не влизат в новинарските емисии.