Водачката на френската крайнодясна партия Национален фронт Марин льо Пен няма шанс да спечели президентските избори тази неделя, заяви Норберт Хофер, бивш кандидат на австрийската крайна десница за президент на Австрия, цитиран от Франс прес.

Съперникът на Льо Пен на втория тур Еманюел Макрон е личност, която не вдъхва особено доверие, подчерта Хофер. Въпреки това "смятам, че Льо Пен не може да спечели", зави той пред частната австрийска телевизия "Сервус".

"Ако трябваше да се обзаложа днес, бих казал, че изборите ще приключат с резултат 41 срещу 59 на сто", добави представителят на Австрийската партия на свободата, политически съюзник на Националния фронт на Льо Пен. Той обаче посочи, че това няма да бъде поражение, а най-добрият резултат в историята на Националния фронт. "Тези, които загубиха, са социалистите", смята Хофер.

Австрийският политик стана първият в историята кандидат на крайната десница, който можеше да бъде избран начело на страна от Европейския съюз на общи преки избори. В началото на декември обаче той обаче получи 46,2 на сто от гласовете срещу кандидата на еколозите Александър ван дер Белен. Също като във Франция, основните управляващи партии, социалдемократите и християндемократите, отпаднаха на първия тур на президентските избори, припомня АФП.

Мандатът на коалиционното правителство на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) и Австрийската народна партия (АНП) обаче изтича през есента на следващата година.