Хърватия води преговори с Швеция и със САЩ за покупка на изтребители, за да модернизира военновъздушните си сили. Това е заявил днес хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, съобщава Ройтерс.

Правителството е твърдо решено да реши този стратегически въпрос и ще информираме своевременно обществеността, когато имаме конкретна информация, посочва Кръстичевич пред репортери.

Загреб бе близо до сключване на споразумение за покупка на ескадрила от използвани и ремонтирани изтребители F-16 от Израел. Тел Авив обаче информира Хърватия, че не може да й продаде самолетите, тъй като не е осигурил одобрение за сделката от САЩ.

Израел се конкурираше с няколко страни за продажба на изтребители на Хърватия, като се съобщаваше, че най-сериозният му конкурент е шведската компания СААБ, предлагаща нови изтребители „Грипен".

Хърватия се присъедини към НАТО през 2009 г. Въоръжените й сили разполагат с ескадрила от руски изтребители МиГ-21, датиращи от периода на бивша Югославия, но те са остарели и само няколко са действащи в момента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!