Френските телекоми, които купуват 5G оборудване от китайския производител „Хуауей“ (Huawei), може да останат без подновени лицензи. Решението на Париж на практика означава, че компанията ще бъде изхвърлена от пазара в страната до 2028 г., съобщават световните агенции.

Ефективната забрана би била особено обезпокоителна за Bouygues Telecom и SFR на Altice Europe, двата френски телекомуникационни оператора, които вече използват оборудването на Huawei в настоящата си мобилна мрежа и са изложени на риск от големи загуби, поради които ще търсят обезщетение от държавата.

 Геополитическо или технологично решение?

След като САЩ започнаха дело срещу „Хуауей“, което включва обвинения в измама, кражба на търговски тайни и заобикаляне на американски санкции срещу Иран, много западни правителства се опасяват, че компанията не е достатъчно независима от китайската държава и може да бъде използвана за шпионаж.

От 12 декември 2019 г. Австралия, Нова Зеландия, Япония, Тайван и САЩ са решили да забранят и прекратят продуктите на компанията в своите мобилни мрежи.

Междувременно Обединеното кралство, където големите телекомуникационни компании разчитат до голяма степен на технологията на „Хуауей“, реши оборудването на китайската компания да бъде премахнато от 5G инфраструктурата до 2027 г., като намали дела на Huawei в мрежата на страната до 35 процента.

Няколко европейски държави, включително Дания, Швеция, Белгия и Германия също обмислят забрани, заявиха, че ще засилят мерките за сигурност, за да се предпазят от евентуални „скрити вратички“ в системите за комуникация.

Пряката забрана може да се окаже особено трудна в Европа, където „Хуауей“ вече доставя една огромен процент от телекомуникационните системи.

Италианското, аржентинското, бразилското и руското правителства заявиха, че няма да се опитват да ограничат ролята на компанията. Въпреки първоначалните притеснения, Южна Корея, Филипините, Тайланд и други страни от Югоизточна Азия вече са внедрили технологията на „Хуауей“ за 5G мрежи, което прави вероятността от предстояща забрана доста малка.