Проблемите с цените на тока са повсеместни в цяла Европа. Въпреки че напусна съюза и от една година и фактически води независима икономическа политика, Обединеното кралство също е изправено пред криза със сметките за енергия.

И британските домакинства са изправени пред сериозни разходи заради нарастващата инфлация и енергийната криза и планираното увеличение на осигурителните данъци, за да се компенсират разходите заради COVID кризата.

Средните цени във Великобритания на мегаватчас електроенергия достигнаха 117 паунда, което е близо 275 лв. Преди година бяха под 50 паунда.

Според анализатори цената на ел. енергията може да скочи с 56% през април, когато държавният регулатор на цените на газа прави обичайният си 6-месечен преглед. При предходното такова разглеждане на цените през октомври регулаторът позволи на доставчиците да увеличат цената за битовите потребители с 12%.

Една от идеите за смекчаване на удара върху домакинствата е да се намали ДДС-то на битовата енергия. Друг вариант е регулаторът на ограничи покачването на горната граница на цените през април, но това ще доведе до необходимостта от отпускане на заеми за доставчиците на енергия, за да компенсират разликите в цените. В дългосрочен план ще доведе до скок в цените за потребителите, за да се изплатят тези заеми.

Докато се търси генерално решение на проблема действат няколко инструмента във Великобритания за подпомагане на най-бедните. Домакинствата на социални помощи и с ниски доходи получават 140 паунда годишно от сметката си за ток, която се превежда директно на доставчика. Тази сума обаче не се е увеличавала от 9 години. Предоставят се и помощи за горива, включително и за отопление, в размер на 150 до 300 паунда за родените преди 1954 г. Има също и специфична помощ от 25 паунда за всеки 7-дневен период на екстремно студено време в зимния сезон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!