Британската агенция по лекарствата също направи препоръки хората под 30 години да не получават ваксината на „АстраЗенека“. На желаещите под 30 години трябва да се предложи алтернативна ваксина, ако има такава.

До момента Великобритания е съобщила за 79 случая на редки кръвни съсиреци, включително 19 смъртни случая, от над 20 млн. приложени ваксини.

Всички лекарствени средства, включително и ваксините, имат странични реакции. С какво тази е по-различна?

Регистрираните случаи са на Церебрална венозна синусова тромбоза. При неваксинирано население изчисленията показват, че това състояние се проявява при 15-16 случая на 1 милион души на година.

„Системата ни за безопасност работи, защото регулаторите успяха да забележат това изключително рядко събитие при четири на милион ваксинирани“, заяви здравният министър на Острова Мат Ханкок.

След ваксиниране с „АстраЗенека“, хората трябва внимателно да се наблюдават за главоболие, замъглено зрение, объркване или припадъци. При задух, болка в гърдите, болка в областта на стомаха, подуване на крайници и необичайни синини по кожата ваксинираните трябва да потърсят лекарска помощ.

„Твърдя, че ваксинирането с „АстраЗенека“ е безопасно и за хора под 30 години, но ако искат, ще имат възможност да заменят ваксината си с тази на „Пфайзер“ или „Модерна“, допълва още Ханкок.

Веднъж установени, симптомите могат да бъдат лекувани.
Всички 79 регистрирани случая на тромбози са сред 32-та милиона ваксинирани с първа доза британци. Препоръката е тези, които нямат тези странични реакции, да си сложат и втората доза от ваксината, а с две дози във Великобритания са близо 6 милиона души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!