"Време е Америка да изпее нова песен": И Бионсе подкрепи Камала Харис за президент

Певицата подкрепя стремежа на Харис да осигури американските права на аборт

Снимка: Getty Images

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  14:54 ч. 26.10.2024 г.
 

Американската суперзвезда Бионсе се качи снощи на сцената на митинг в подкрепа на Камала Харис в град Хюстън в щата Тексас, но не да пее, а да предложи подкрепата си в ключов момент за кандидата за президент на Демократическата партия, предаде БТА, цитирайки "Ройтерс".

Бионсе, която е родена в Хюстън, излезе на сцената под бурните аплодисменти на около 30 000 души, присъстващи на митинга на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, посветен на правото на жените на аборт. Вместо да пее, тя се обърна към събралите се за няколко минути. Тя изтъкна, че „е време Америка да изпее нова песен“.

"Не съм тук като знаменитост. Не съм тук като политик. Тук съм като майка", каза Бионсе. "Свободата ви е ваше право, дадено от бога, ваше човешко право", добави певицата.

След това Бионсе представи Харис, която излезе на сцената под звуците на песента "Фрийдъм", превърнала се в химн на нейната предизборна кампания. Певицата прегърна силно вицепрезидентката на САЩ, преди тя да излезе пред присъстващите.

Преднината на Харис от лятото пред нейния опонент от Републиканската партия Доналд Тръмп в надпреварата за изборите на 5 ноември почти се е стопила, сочат общонационалните социологически проучвания, като сега тя е в рамките на допустимата грешка в щатите с колебаещи се избиратели, които вероятно ще определят победителя на изборите, твърди нейният предизборен щаб.

 

Но тя има значителна преднина пред Тръмп сред жените, които според повечето допитвания съставляват голяма част от аудиторията на Бионсе. Харис водеше пред Тръмп с 49% на 36%, или 13 пункта, сред жените избиратели в социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, оповестено в края на август.

"Бионсе е една от най-влиятелните жени в развлекателната индустрия в исторически момент, когато (от политическа и позиционна гледна точка) най-влиятелната жена в САЩ се кандидатира за президент", каза преподавателят по комуникации в университета "Пейс" Мелвин Л. Уилямс.

Уилямс отбеляза, че не е сигурен дали посланието на Бионсе ще достигне до избирателите, които имат въпроси по отношение на Харис. "Трябва да признаем, че знаменитостите са чудесни политически рекламни агенти, но те не са гарант за политическа победа на кандидатите", добави той.

Митингът в родния град на Бионсе завършва поредица от политически изяви и носещи политическа окраска артистични прояви в предизборната кампания. През 2008 г. съпругът на Бионсе - Джей Зи, организира митинг в подкрепа на Барак Обама, а през 2009 г. Бионсе изпя националния химн при встъпването в длъжност на Обама.

През 2016 г. тя участва в митинг за кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън, а през 2020 г. подкрепи Джо Байдън и Харис в "Инстаграм".

Бионсе, чийто акаунт в "Инстаграм" има 314 млн. последователи, предлага на Харис достъп до част от населението в САЩ, особено до чернокожите и по-младите избиратели, който се смята за ключов в оспорваната предизборна надпревара с Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Броени дни преди изборите Харис получи подкрепа от редица известни личности, сред които Леонардо Ди Каприо, Тейлър Суифт, Опра Уинфри, Мерил Стрийп, Брус Спрингстийн, Крис Рок, Бионсе и Джордж Клуни.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK