Акция в помощ на животните в Австралия. В петък служители на Националната служба на парковете и управление на дивата природа пуснаха храна от хеликоптер в горите на Нов Южен Уелс, които пострадаха от опустошителните пожари, които бушуват в страната, пише "Ройтерс".

Целта е животните да оцелеят в изгорялата земя, където вече трудно може да бъде намерена храна. От въздуха са хвърлени повече от 2 тона картофи и моркови.

Те са предназначени за застрашени видове, които обикновено оцеляват при пожари, но остават без храна, след като огънят унищожава растителността, с която се хранят.

Във видео, разпространено от световните агенции, се вижда как служителите товарят хеликоптер с кашони със зеленчуци, а след това ги изсипват. На кадрите се вижда как животните похапват получената от въздуха „пратка“ моркови.

Пожарите в Австралия бушуват от близо три месеца, а загиналите са 28 души. Хиляди домове изгоряха, а с тях и милиони декари земя и животни.

Повече от 800 милиона животни от местни видове са били засегнати или убити от пламъците в Нов Южен Уелс, който пострада най-тежко и където изгоряха около 5 милиона хектара земя, изчисляват еколози.