Близо 400 кг кокаин са били открити в руското посолство в Буенос Айрес в края на 2016 г., което е предизвикало секретно разследване от аржентинската полиция и ареста на пет души, предаде ДПА.

Офицер от аржентинската полиция е бил арестуван при пристигане на летището в Буенос Айрес в сряда. Друг човек е задържан в Аржентина, още трима – в Русия, а полицията издирва и шести заподозрян, за когото се предполага, че е в Германия.

Руският посланик в Аржентина е информирал правителството на страната през декември 2016 г., че 389 кг кокаин е бил открит в училище, съставляващо част от посолството. Дрогата била разпределена в 360 пакета в 12 куфара. Полицията заменила кокаина с брашно и маркирала с GPS тракери пакетите в куфарите, които след това наркотрафикантите изпратили в Русия. Трима души, дошли да ги приберат при пристигането им в Русия, били арестувани.

Смята се, че наркосхемата е била планирана от счетоводител в руското посолство и от аржентинския полицейски офицер, арестуван сега. Чрез подслушване на телефони полицията установила, че кокаинът, бил предназначен за наркопазарите в Русия и Европа, отбелязва ДПА.

Заловеното количество се оценява на около 50 млн. евро.

Пратката наркотици, открита в една от сградите на комплекса на посолството на Русия в Аржентина, е принадлежала на сътрудник от техническия персонал на дипломатическото представителство, който към онзи момент е приключил мандата си, съобщи днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Според Захарова успехът на операцията по пресичане на наркоканала се дължи именно на ефективните действия на руския посланик и на персонала на дипломатическата мисия. Тя отхвърли появилите се в някои медии спекулации, че въпросната стока е могла да бъде изпратена по дипломатически канали.

„Такава постановка на въпроса показва непознаване на механизма и реда за изпращане на дипломатическа поща, съдържанието на която, разбира се, не се определя от техническия персонал на мисията”, посочи Захарова.

„Удивени сме как тази тема се отразява от „експерти”, някои от които стигнаха дотам да твърдят, че този случай „хвърля сянка”на нашата дипломатическа мисия”, подчерта говорителката на руското външно министерство.

„Всичко е точно обратно: успехът на операцията бе гарантиран именно от ефективните действия на руския посланик и на дипломатическия персонал”, добави тя.