Археолози откриха уникални и напълно запазени стенни рисунки в древна къща в погребания под лава и вулканичен прах град Помпей. Населеното място е било напълно заличено от лицето на Земята при изригване на вулкана Везувий през 79 г.пр.н.е.

Фреските са едни от най-красивите и запазени в античния град. Една трета от древния град все още е погребана под вулканични останки. Настоящите разкопки за най-големите от много време насам.

Снимка: Reuters

Върху високи, боядисани в черно стени, се виждат митични герои като хубавата Елена, заради която е избухнала Троянската война, нейният любим принц Парис, Аполон и много други. Залата, в която са открити рисунките е била предназначена за големи приеми.

Снимка: Reuters

Стените са боядисани в черен цвят, за да бъдат скрити изгарянията от лампи, които са използвани по това време. „На мъждукащата светлина, тези рисунки са оживявали пред очите на хората“, казва директорът на парка д-р Габриел Зюктригел.

Снимка: Reuters

Най-големите фрески показват две отделни сцени. В едната бог Аполон се опитва да съблазни жрицата Касандра. Според легендата нейният отказ води до това никой да не вярва на нейните пророчества.

Трагичните последици от това решение на Касандра се разказват във втората фреска. На нея виждаме принц Парис, който се запознава с хубавата Елена – романтичен съюз, за който Касандра предупреждава, че ще доведе до Троянската война.

Снимка: Reuters

Фреските няма как да бъдат свалени от стените и археолози ги консервират директно на тях. Те инжектират специално лепило зад рисунките, което да не позволи на мазилката да се отлепи и по този начин да се съсипят рисунките.

Разкопките в тази част на Помпей продължават да носят изненади на археолозите. В края на XIX век близо до фреските беше открито перално помещение. При последните разкопки беше разкрита пекарна, както и частната къща с величествената черна стая за гости.

Снимка: Reuters

На места археолозите са открили инициалите ARV, които сочат за възможния собственик на помещенията. Това е Аулус Рустиус Верус. „Знаем го благодарение на политическа пропаганда в Помпей. Той е бил политик и много богат човек. Смятаме, че може той да е бил собственик на тази къща, пекарната и пералнята“, обяснява шефът на парка.

Помещенията крият и мрачна тайна, която е била част от живота в Римската империя – робите. Археолозите казват, че служителите, които работели в тези сгради, били държани в ужасни условия. Те живеели заедно с животните, а на прозорците им имало решетки.