Китайският телекомуникационен гигант „Хуауей”, който е обект на санкции от страна на САЩ заради опасения за връзките си с правителството в Пекин, планира да намали работни места в САЩ, съобщи "The Wall Street Journal", цитиран от БГНЕС.

Съкращенията ще бъдат направени в американските клонове на "Хуауей", занимаващи се с научноизследователска и развойна дейност, съобщават източници, запознати със ситуацията.

В момента за южнокорейския телекомуникационен гигант в САЩ работят около 850 души в няколко лаборатории в САЩ, но стотици от тях могат да бъдат съкратени.

На някои от китайските служители на компанията е била предоставена възможност да запазят работните си места и да се върнат на работа в Китай.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп постави "Хуауей" в така наречения си „черен списък”, което означава, че американските компании ще се нуждаят от лиценз за доставка за американски технологии от китайската фирма.

"Хуауей" е лидер в следващото поколение 5G безжична технология и за нея остава забраната да разработва 5G мрежи в САЩ, а администрацията на Доналд Тръмп се опитва да убеди съюзниците си да направят същото.

Миналата седмица Монако стана първата европейска държава, която пусна 5G мрежа, базирана на технологията "Хуауей".