Трибуналът за военните престъпления в бивша Югославия оправда хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач по обвиненията в извършване на военни престъпления по време на кървавите войни за разпадането на Югославия.

Решението на Трибунала е в резултат на обжалването на първоначалната присъда срещу Готовина, който беше осъден през април миналата година на 24 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Защитата на Готовина настояваше съдът да вземе под внимание, че т. нар. „правило от 200 метра”, което определя дали мирно население е обект на артилерийски огън не е достатъчно доказателство за вината на Анте Готовина.

Съгласно същото правило всеки артилерийски снаряд, който пада на повече от 200 метра от военни цели, се смята за изстрелян срещу мирното население. Отхвърлайки тази теза, съдът призна, че в качеството му на командващ хърватските войски  през 1992-94 г., генералът не е пряко отговорен за бомбардировките на мирни жители, извършвани от неговите подразделения

Съдиите също така са отхвърлили първоначалната присъда срещу Готовина и Маркач за „съвместно криминално предприятие, чиято единствена цел е била прочистването от етнически сърби на района Крайна” в Хърватия.

Сърбия реагира остро на решението на Трибунала за военните престъпления да оправдае Анте Готовина, който Белград обвинява в етническо прочистване на региона Сръбска Крайна.

„Трибуналът в Хага загуби всякакво достойнство”, оправдавайки Анте Готовина, заяви сръбският министър, натоварен със сътрудничеството с международният трибунал на ООН Расим Ляич, цитиран от АФП.

„Днешното решение е доказателство за селективно правосъдие, което по-лошо от всяка несправедливост”, подчерта още Ляич.

"Далеч сме от помирението и в все още няма справедливост за жертвите", изтъкна още Расим Ляич.

Хърватите празнуват новината за опрадваването на Анте Готовина. На плаката със сснимката на генерала в униформа пише "Не се продава Не се предава"
Снимка: БГНЕС

Анте Готовина се смята за национален герой на Хърватия и е един от основните архитекти на операцията „Буря”, с която през 1994-95 г. хърватските подразделения успяха да разкъсат блокадите на югославската армия, да я отблъснат отвъд пределите на страната и да сложат край на войната, започнала през 1991 г. с едностранното обявяване на независимост от Загреб

Съгласно обвинителния акт на Трибунала на ООН, Анте Готовина се смяташе за лично отговорен за избиването на 324 души и изселването от родните им места на над 90 000 етнически сърби.

Още днес Анте Готовина и Младен Маркач ще бъдат откарани до летището в Ротердам, откъдето ще се приберат в Хърватия с правителствен самолет.