Новоизбраният премиер на Северна Македония Християн Мицкоски иска преговори с България за промяна в преговорната рамка за членството на страната му в Европейския съюз.

В първото си интервю като премиер той заяви, че при желание и политическа воля могат да бъдат внесени изменения.

Пред македонската телевизия 24 Мицкоски заяви, че очаква сформирането на българско правителство и посочи, че иска да разбере каква е била причината да се появи искането за включването на българите в конституцията на страната му.

Това е едно от задължителните условия за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

„Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше, не може да стане. Направена е грешка. Когато нещо не става, трябва да бъде намерено решение. И ние го търсим. За да го намерим, ни трябва партньор, затова аз очаквам новото българско правителство“, заяви Християн Мицкоски.

Служебната власт реагира:

 

„Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, включително чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна.“

Председателят на ДПС Делян Пеевски също разкритикува действията на новия македонски премиер: „Арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ включването на българите в Конституцията с промени в основния закон, е грубо нарушение на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС.“

А съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков припомни как сте стигна до френското предложение.

„Преди 2 години, когато аз бях премиер, 27 държави гласуваха България да влезе в македонската конституция, това е френското предложение и условието. Жалко, ако Северна Македония не го приеме и тръгне по друг път“, коментира Петков.

Според временния председател на БСП коментарите на Мицкоски от няколко дни усложняват външно-политическата среда.

„Имаме от вчера напрежение с наш съсед от поредната доза избълвана антибългарска реторика, по която ще вземем отношение“, каза Атанас Зафиров, временен председател на БСП. 

Вписването на нашите сънародници в конституцията е едно от задължителните условия за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Днес говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро заяви, че Република Северна Македония трябва да промени конституцията си, както обеща да направи, за да продължи по пътя си към Европейския съюз.