Френски топ кулинар разкри едно от основните ястия за Олимпиадата в Париж през лятото.

На спортистите ще бъде сервирана яхния от леща по индийски. Това е едно от над 500-те ястия, които ще бъдат приготвени за 15 хиляди атлети на Олимпиадата в Париж.

300 главни готвачи с екип от 1000 души ще готвят за хора от 206 държави. Всеки ден ще се предлагат 40 хиляди порции от около 40 различни гозби. За целта ще са нужни 40 тона хранителни продукти дневно.

13 милиона ястия

По време на двата 15-дневни периода на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж ще бъдат сервирани над 13 милиона ястия. От закуска до вечеря, от сандвичи до приемни бюфети - ще бъдат задоволени нуждите на спортисти, доброволци, зрители и представители на медиите, посочват на официалния сайт на олимпиадата.

Снимка: iStock

Храната като екологично предизвикателство

В страната на гастрономията, но и предвид големите климатични и екологични предизвикателства в света днес, Франция е изправена пред оперативно, културно и екологично предизвикателство.

Париж 2024 възнамерява да използва игрите като възможност да подчертае как може да се произвежда креативна и устойчива храна на голямо международно събитие.

Доставянето на 13 милиона ястия – еквивалентът на количеството, предоставяно на 10 турнира от Световното първенство по футбол, е най-голямата организация по кетъринг за събития в света. За всеки организационен комитет предизвикателството е преди всичко оперативно - да отговори на нуждите на цялата публика на игрите ефективно и оптимално.

Снимка: iStock

Амбицията на Париж 2024 за игрите е да използва креативността на френската кухня, за да създаде по-отговорни хранителни навици на стадионите и по време на спортните събития.

120 организации ще определят хранителната визия на игрите

Франция има богата и ангажирана хранителна екосистема от фермери, готвачи, занаятчии, собственици на ресторанти, кетъринг специалисти, специалисти по хранене, асоциации. Всички те искат да покажат най-доброто, което Франция може да предложи. В подготовката ще участват 120 организации и 200 спортисти.

В сравнение с домакините по-рано Париж повишава своите екологични и социални цели, като си поставя ключови ангажименти. Сред тях са да предлага 100% френско и устойчиво месо, френски млечни продукти, 100% продукти от устойчив риболов, 100% яйца от свободни кокошки от Франция и други.

Най-големият ресторант в света

Спортистите ще се хранят предимно в селото на олимпийските игри, което ще се превърне в най-големия ресторант в света, предлагащ всички видове кухня. Храната ще бъде приготвена главно от местни и сезонни продукти. Зрителите ще могат да опитат различни сандвичи в залите на Париж, Марсилия и Лион, проектирани от готвачи с продукти от френските региони.

Според организаторите храната ще бъде здравословна, гурме и креативна. Тя ще съдържа повече растителни продукти, които ще идват от местни фермери.