Холандският премиер в оставка Марк Рюте, чиято либерална партия спечели най-много места на произведените в сряда парламентарни избори заяви, иска коалиция с лейбъристите, които са втората по брой гласове партия.

„Първата визия за кабинета трябва да включва VVD (либералите) и PvdA (лейбъристите)”, заяви Рюте пред държавната холандска телевизия, след среща с посредника в преговорите за възможна коалиция Хенк Камп.

Холандският премиер уточни, че неговите либерал-консерватори не са склонни да участват в широка лява коалиция, с участието на PvdA и крайно-лявата Социалистическа партия, която постигна трети резултат на вота.

Победата на Рюте донесе на неговата VVD 41 гласа, следвана близо от лейбъристите с 38, което фактически им позволява да управляват заедно, разполагайки мнозинство от 79 места от 150-те в парламента на Холандия.

Посредникът Хенк Камп вече е започнал първоначалните си разговори с другите политически лидери, за да уточни детайлите около съставянето на управляваща коалиция.

Лидерът на лейбъристите Дидрик Самсон вече заяви, че неговата партия е готова да участва в коалиционен кабинет въпреки политическите различия с VVD.

Според анализатори обаче двете партии се различават по много важни въпроси и преговорите за съставянето на коалиция ще са дълги и трудни.

Данъчната и финансовата политика, следвана досега от холандския премиер Марк Рюте, често пъти е сравнявана с тази на германския канцлер Ангела Меркел, докато лидерът на лейбъристите Дидрик Самсон е отявлен привърженик на стимулиращите икономически субсидии, заради което го оприличават на президента на Франция Франсоа Оланд.