Холандия забрани носенето на бурки. Решението беше взето след спорове, продължили 14 г., предаде БТА.

Дрехи, които прикриват лицето, като бурки и воали, вече не могат да бъдат носени в обществени институции като училища, болници и правителствени учреждения. Същото важи и за автобуси и влакове.

Вътрешното министерство призова местните власти и органите на реда да прилагат забраната.

Органите на реда ще следят за нарушители. Ако жени, които прикриват лицето си, откажат да свалят бурката, може да им бъде наложена глоба от най-малко 150 евро и може да им бъде отказан достъп до обществени сгради.

Бяха забранени са и други средства за прикриване на лицето като маски и мотоциклетни каски. Холандският крайнодесен политик Герт Вилдерс определи забраната като „исторически ден”. Той заяви пред холандско радио, че това е „първата антиислямска мярка", въведена в страната.

Не е ясно обаче до каква степен забраната ще бъде прилагана наистина, след като няколко града, както и болници, компании за обществен транспорт и полицията заявиха, че няма да я спазват.

На Стария континент Франция беше първата държава, въвела забрана на пълния ислямски воал през 2011 г. Няколко страни последваха нейния пример. В Дания забраната на прикриващите цялото лице воали е в сила от една година.

Мнозина смятат прикриващия цялото лице воал за символ на потискането на жените в исляма. Критиците на забраната обаче я приемат като посегателство над религиозната свобода.