Руските специални служби се опитват да влияят на общественото мнение в Холандия чрез употребата на фалшиви новини. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър на западноевропейската страна Кайса Олонгрен в писмо до долната камара на парламента, цитирано от местни медии.

Като пример тя посочва свалянето на полет МН17 над Украйна, при което загинаха много холандски граждани. По темата се появил официално изглеждащ сайт, пълен с неверни факти, който след това беше цитиран от депутат. В него измислен „свидетел” на инцидента твърди, че украински изтребител (а не зенитна ракета като тези на проруските сепаратисти – б.р.) е ударил авиолайнера – позиция, неофициално лансирана от Москва.

По-късно народният представител се извини за разпространената невярна информация.

„Освен това, холандски компании са мишена на руски кибер атаки и служители на руските тайни служби действат на терен, събират информация и се опитват да влияят на вземането на решения”, посочва Олонгрен. По думите й има и други разведки, които действат на територията на страната.

Тя е категорична, че социалните мрежи се използват за разпространяване на дезинформация и затова е необходимо да се работи с компании като „Гугъл”, „Фейсбук” и „Туитър”.