Може да се окаже, че имаме повече общо с хлебарките, отколкото бихме искали да си признаем.

Изследователи от Свободния университет в Брюксел са открили, че хлебарките имат идентичност и дори проявяват различни черти на характера, като смелост и срамежливост, предаде Ройтерс.

Водещият учен Исак Планас казва, че вредителите са перфектният обект на изследване, заради добре описаните им способности да вземат решения. „Хлебарките са просто животно, но могат да вземат сложни решения”, казва той.

Около 300 хлебарки от вида Periplaneta americana са били изследвани в продължение на три месеца чрез миниатюрни чипове, прикрепени към гърбовете им.

Основният опит се е състоял в светло пространство, в което има две места за прикритие. Изследователите са следели колко време ще отнеме на хлебарките да достигнат до „тайното” място. Някои от насекомите са отивали под прикритието веднага, докато други първо са изследвали наоколо и след това са се присъединявали към останалите.

Това, което най-силно е изненадало учените, е фактът, че в крайна сметка всички са се прибирали под прикритието.

„Фактът, и не го очаквахме, беше, че те винаги достигат до това единодушие”, допълва Планас, допълвайки, че на някои им е трябвало повече време да стигнат до този консенсус, но все пак са го постигали. „Така, че е нещо наистина вътре в индивидите”, обяснява той.

Различните индивидуалности могат да обяснят защо обичащите тъмнината насекоми имат репутацията на съществата в природата, които оцеляват най-добре – по-смелите хлебарки изследват новите пространства, докато по-предпазливите остават по-назад, за да проверят дали е безопасно.

Изследователите сега смятат да се заемат с анализ на това как поведението и познанието на отделната хлебарка влияе на цялата група.