Адолф Хилтер е развил „месиански комплекс” малко преди края на Втората световна война твърди таен доклад на британската интелигенция от 1942 година. Заболяването е състояние на съзнанието, при което страдащите от него вярват, че са определени да бъдат спасители на човечеството.

Според автора на изследването - академика от Кеймбридж Джоузеф Маккърди, това била и една от причините фюрерът да доразвие фобията си срещу евреите.

В документа се говори за ранни признаци на патологични тенденции като "шаманизъм", "епилепсия" и "параноя", проявявани от Хитлер. Анализаторите започнали да си правят изводите от речите на нацисткия лидер, в които бил погълнат от идеята да обясни какво е „еврейска отрова”.

„Хитлер е хванат в мрежата на религиозната заблуда. За него евреите са въплъщение на злото, докато той е въплъщение на духа на доброто”. Това е едно от описанията, които Маккърди прави на обекта на своето изследване.

Фюрерът се смятал за бог, чиято жертва можела да победи злото, допълва академикът.

Документът е бил намерен сред архивите на семейството на Марк Ейбрамс – социолог, работил за анализите на Би Би Си на тема пропагандата в чужбина по време на войната.