Южноафриканският хипопотам Винсент бе застрелян, след като рани пазач в природен резерват, а по-късно се озова на трапезата на краля на зулусите Гудуил Зуелитини, съобщава ежедневника „Стар”, цитиран от АФП.

В резултат на агресивното действие на животното се наложило да ампутират единия крак на пазача в резервата.

„Решихме да убием хипопотама, защото нападна човек, което го прави опасно животно”, заяви говорителят на природозащитната организация Ezemvelo KZN Wildlife, управляваща парковете в провинция Квазулу-Натал. Той обяснява пред изданието, че продажбата на Винсент би била „безотговорен” акт, тъй като „в крайна сметка ще нападне и някой друг”.

Хипопотамът бил наречен Винсент по името на известния художник Винсент ван Гог, тъй като подобно на него имал само едно ухо, коментират от изданието.

Винсент бил предложен на зулуския крал в знак на добра воля. Изпълнителният директор на природозащитната организация обяснява за в. „Стар” практиката, според която „от време на време, се предлагат животни на краля”, с цел запазване на приятелските отношения с лидера на зулусите.

Винсент е бил поднесен на трапезата на краля по време на празника на тръстиката, когато се изпълнява традиционен танц пред погледа на суверена от хиляди млади момичета, голи до кръста, разказва вестника на Йоханесбург.