Благодатният огън от Божи гроб пристигна тази вечер на летище Пловдив. Той бе пренесен от Ерусалим с правителствения „Фалкон” от специална църковно-правителствена делегация, водена от пловдивския митрополит Николай.

Митрополити и свещеници вземат част от него, за да го отнесат в своите епархии за вечернотобогослужение за Великден. В Пловдив огънят бе посрещнат с тържествени песнопения, химна на България и с "Христос воскресе!".

Малко преди 21 ч. пламъкът кацна и на летище София. Огънят, който се смята за едно от чудесата на православното християнство, слезе в храма на Гроба Господен. Освен в България, пламъкът на вярата се пренася в още 12 православни държави. Православните християни вярват, че Благодатният огън има небесен произход - не пари и не изгаря ръцете и дрехите в първите минути след запалване. В летописите няма данни друг, освен православния патриарх да го е измолвал.

Благодатният огън се появи в отговор на молитвите на йерусалимския патриарх Теофил и на хилядите поклонници, събрали се в Ерусалим. Църквата "Рождество" на Божи гроб бе препълнена до краен предел от поклонници.

Този хилядолетен ритуал е символ на вечността, мира и на новото начало. Първото споменаване за това чудо на християнството датира от втори век след Христа, а церемонията датира поне от четвърти век.

Ритуалът включва загасване на всички свещи и кандила в храма и запечатване на вратата му още в петък вечерта.

Снимка: БГНЕС

На Велика събота патриархът на Ерусалимската православна църква Теофил Трети влезе сам в параклиса на Божи гроб, за да се помоли. Преди да влезе той беше проверен според традицията от израелски полицаи дали не крие в дрехите си кибрит или огниво. Накрая патриархът излезе с горяща свещ и това предизвиква ликуващите възгласи на богомолците: "Аксиос" ("Достоен е"). После вярващите започнаха да палят свещите си от огъня.

По-традиция след това Благодатният огън се пренася от процесия във Витлеем, на Западния бряг - родният град на Исус Христос. Частици от огъня се транспортират със самолет в православните държави.

Празненствата по случай Христовото Възкресение вече започнаха в Светите земи. Хората се радваха на Благодатния огън и всеки се опитваше да се докосне до пламъка, който не изгаря човешкото тяло.

В София Благодатният огън бе занесен и в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие бе внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Службата в храма "Св. Александър Невски", снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден започна в 23.30 часа в храма и се води от патриарх Максим. Точно в 24.00 часа Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина
Воскресе".

Точно в полунощ във всички храмове ще бъде възвестено Христовото възкресение. След 12 часа започва отслужването и на Божествената света литургия.