Хиляди велосипедисти се съблякоха голи и дефилираха по улиците на Лондон и Мексико, с цел да изтъкнат уязвимостта си спрямо моторните превозни средства, съобщават световните агенции, цитирани от БТА. Акцията е в рамките на световна кампания за защита на колелото, кръстена "Световен ден на голото колоездене".

Мероприятието стартира през 2004 година и е насочено срещу "автомобилната култура", обсебила големите градове на планетата.

Мъже и жени тръгнаха от шест различни лондонски маршрута, за да се стекат в Хайд парк. Те бяха в различна степен на голота и на повечето от тях телата бяха украсени с рисунки и надписи, предупреждаващи водачите на МПС да ги пазят на пътя.

Насъбралото се множество снимаше участниците с мобилните си телефони.

В столицата на Мексико голите велосипедисти изминаха 23 километра. Някои от участниците в колоната носеха надписи, адресирани освен към шофьорите, и към политиците.

Снимка: Reuters

Те настояваха за прекратяването на насилието на наркобандите или се подиграваха с Доналд Тръмп, който се държа обидно към мексиканците в своята президентска кампания.

Единственият подходящ музикален фон за подобно събитие: