Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че американският му колега Доналд Тръмп ще посети догодина Москва за честванията на Деня на победата 9 май и заяви, че Русия е готова за разговори със САЩ, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Колкото до 9 май в Москва, мисля, че посещение по случай края на Втората световна война за лидера на страната, която е дала съществен принос в борбата с нацизма, ще е правилна, вярна стъпка дори в хода на предизборната кампания" в САЩ, каза Путин след срещата на върха на страните от БРИКС в Бразилия.

Той обаче добави, че за момента не планира да се среща с Тръмп.

Говорейки за Сирия, Путин призна, че САЩ и Тръмп са дали принос в борбата в Сирия, но добави, че всеки наблюдател може да оцени ролята на Русия. Той каза също, че Русия не смята за легитимно военното присъствие на САЩ в Сирия.

Путин каза още, че Русия е изпълнила целите си, които си е поставила, като е започнала операцията в Сирия - а именно да се попречи на руска територия да проникнат голям брой обучени и подготвени бойци с опит в бойните действия.
Руският президент заяви, че има още много работа за вършене в сирийската провинция Идлиб, предаде Ройтерс.
Държавният глава изрази надежда, че женевският мирен процес за Сирия ще бъде успешен.

В по-глобален план Путин призова за обединение на усилията на различните страни по света в борбата с тероризма, защото всички са в опасност.
Той предложи да се разшири и кръгът на страните, въвлечени в преговорите за контрол над въоръженията и като в тях да се включат освен Русия и САЩ, и Китай, а също и Франция и Великобритания.