Над 15 000 души излязоха тази вечер на протест пред сградата на румънското правителство в Букурещ с искане за оставката на премиера социалдемократ Виктор Понта и на вътрешния министър Габриел Опря заради пожара в нощен клуб в петък, в който загинаха 32 души, съобщават световните агенции.

Демонстрацията беше организирана в социалните мрежи и като цяло премина мирно. Гражданите носеха факли и свещи, както и плакати, на един от които пишеше „Корупцията убива!” – заради масовата практика нередности в заведения да се прикриват с рушвети.

"Понта оставка!", "Опря оставка!", "Убийци!", скандираха протестиращите. Те също настояват с онлайн петиция за оставката на кмета на Четвърти район на столицата, където се е намирал "Колектив", опустошен в петък от пожар по време на рок концерт.

Пиротехническите ефекти на спектакъла предизвикаха пожар в дискотеката. 26 души загинаха на място, а близо 200 бяха ранени, като шестима от тях впоследствие починаха от раните си.

Нощният клуб е бил отворен в бивша фабрика за обувки в центъра на Букурещ и все още не е имал нужните разрешителни за организиране на концерти, а още по-малко на пиротехнически спектакли.

Кметът на Четвърти район Кристиан Попеску Пиедон заяви, че няма да подава оставка и ще изгради паметник пред „Колектив”.

Собственикът на заведението беше арестуван, а властите промениха спешно законови текстове, за да се намали рискът от повторение на трагедията.

Снимка: Facebook

Междувременно, хиляди румънци дариха кръв за пострадалите в пожара. Дарителска кампания събра над милион евро.