Няколко хиляди румънци излязоха с децата си на протест на Площада на победата в Букурещ пред сградата на правителството. Те носят плакати, балони и флагчета в протест срещу приетото от социалдемократическото правителство на премиера Сорин Гриндяну постановление, смекчаващо антикорупционното законодателство и позволяващо на редица политици да избегнат наказателна отговорност.

За по-късно днес е планирано шествие, в което протестиращите ще образуват жива верига около румънския парламент. Недоволството срещу приетото от правителството постановление продължават в Букурещ и в други градове на страната вече пети ден.

Депутатът от Социалдемократическата партия Ливиу Плешояну съобщи днес във Фейсбук, че следващата седмциа социалдемократите ще организират масова акция в подкрепа на правителството на Гриндяну. Това няма да е контрадемонстрация, а разрешен митинг, уточни той. Ние също имаме право да изразим своето мнение, посочи той.

Румънското радио съобщи, че премиерът Гриндяну е дал нареждане да се разсекрети стенограмата от заседанието на правителството от 31 януари, на което бе прието постановлението, предизвикало масови протести. Това е направено по настояване на печата, тъй като се появиха твърдения, че участниците в заседанието не са били предварително информирани за обсъждането на този нормативен акт.

Протестиращите вече настояват правителството не просто да оттегли спорните наредби, но и да си подаде оставката.

Междувременоо стана ясно, че Конституцинният съд на Румъния ще се произнесе дали спорните текстове са противоконституционни или не, но това може да отнеме и 20 дни.

По данни на местната полиция на площада в Букурещ снощи се събраха над 90 хиляди души.

В София тази неделя също ще се състои протест пред румънското посолство в подкрепа на протестиращите ни съседи. "Български приятели, благодарим!" - такива лозунги бяха издигнати снощи.