Хиляди протестираха снощи в големите градове в Румъния срещу правителството, което се опита да смекчи антикорупционното законодателство, предаде Франс прес.

В Букурещ, където за тази вечер е предвидена голяма демонстрация, около 3000 души по данни на агенция Аджерпрес протестираха вчера пред сградата на правителството на площад "Виктория" вчера въпреки температурата от минус 7 градуса.  

В останалата част от страната в протестни демонстрации са участвали около 8000 души по официални данни, цитирани от Аджерпрес. Демонстрантите са били 3000 в Тимишоара, около 2500 в Клуж и Сибиу, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Контрадемонстрация в подкрепа на правителството също се състоя вчера в Букурещ. Акцията събра няколкостотин участници пред президентския дворец.

Те настояваха за оставка на десноцентристкия президент Клаус Йоханис, който се противопостави на мерките на правителството, обвинявайки, че е превишил правомощията си и разединява, вместо да обединява нацията.

Според тях правосъдието фабрикува политически дела, а участниците в антиправителствените протести са манипулирани от неправителствени организации и мултинационални компании.