Хиляди хора протестираха в Румъния срещу правителството, обвинено, че е опитало да попречи на гласуването на румънците в чужбина на първия тур на президентските избори миналата неделя, спечелени от премиера Виктор Понта, предаде Франс прес.

Хиляди граждани на северната ни съседка не успели да гласуват на 2 ноември заради недостатъчния брой избирателни секции, разкрити в страни като Франция, Германия и Великобритания. "Искаме свободни избори" и "Понта, не забравяй, че младите не те подкрепят", скандираха около 7000 протестиращи (по данни на органите на реда), които се събраха в Клуж.

Около 1500 души поискаха оставката на премиера в центъра на Тимишоара, където започна антикомунистическият бунт през декември 1989 г., довел до свалянето на диктатора Николае Чаушеску. "Днес в Тимишоара, утре в цялата страна", скандираха демонстрантите по подобие на протестиращите срещу комунизма преди 25 години.

Стотици хора се събраха също в Букурещ, Орадеа и Констанра. "Излязохме на улицата, за да се уверим, че случилото се миналата неделя няма да се повтори на 16 ноември (втория тур). Това е протест на солидарност с румънците от диаспората", заяви младият график от Букурещ Александру Алексе.

Дясноцентристкият президент Траян Бъсеску призова днес за оставката на министъра на външните работи Титус Корлъцян, като го обвини в "дезинформация". Министърът, който обеща по-добра организация на втория тур в чужбина с увеличаване на броя на избирателните секции, заяви, че министерството не можело да създаде повече секции, защото законите забраняват това. Избирателната комисия обаче отрече това.

Понта спечели първия тур на президентските избори с 40,44% от гласовете спрямо 30,37% за кандидата на десницата Клаус Йоханис. Но Йоханис спечели 46% от гласовете на румънските избиратели от диаспората, повечето от които подкрепят десницата. Понта получи само 18% от гласовете.