Хиляди германци излязоха по улиците през последните дни в протести и контрапротести. В Дрезден миналата вечер за пореден път германци протестираха срещу ислямизацията в Германия, в няколко части в страната пък вече се проведоха демонстрации срещу тези протести и настояха, че страната е отворена за всички.

Около 15 000 души протестираха в Дрезден срещу ислямизацията на Германия. „Ние сме хората!”, скандираха демонстрантите същия лозунг, издигнат от източногерманците по времето на падането на Берлинската стена. „Събудете се!”, „Не искаме повече да бъдем лъгани!”, „Ние сме зрели граждани, а не роби!”.

„70% от потърсилите политическо убежище в Германия са всъщност икономически бежанци", отбелязва един от участниците в протеста. „Не искаме ислямизация на страната! Искаме да запазим нашите ценности. Има ли нещо лошо в това? Прави ли ни това нацисти и не-патриоти?”, допълни той

Демонстрацията беше организирана от „Европейци-патриоти против ислямизацията на Стария свят” (Pegida). Сред протестиращите имаше както обикновени граждани, така и неонацисти и футболни ултраси. 

Контрапротести

На контрапротест лидерът на "Зелената партия" Джем Йоздемир изрази възмущение от издигнатите лозунги срещу ислямизацията и имигрантите и заяви, че Дрезден печели лоша слава с подобни маршове. Той призова германските власти да не позволят крайнодесни групировки да получават популярност.

В началото на седмицата хиляди германци участваха и в протест в Кьолн срещу расизма и ксенофобията. Митингът беше свикан след поредица от демонстрации на крайната десница в страната през последните седмици, на които беше осъдена „пълзящата ислямизация” на германското общество.

„Ние всички сме се събрали тук, за да покажем, че този град може да покаже мирна страна”, заяви на митинга кметът на Кьолн Юрген Ротерс. Той подчерта, че размириците от октомври „не бива да се повторят никога по нашите улици”.

Миналата седмица германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обвини крайната десница в насаждане на омраза към бежанците. Походи срещу ислямизацията се провеждат редовно в източния германски град Дрезден. Миналия понеделник проявата събра около 10 000 души. За днес в Дрезден е насрочен нов поход.

„Няма място за кампании на омраза”

Канцлерът на Германия Ангела Меркел осъди силно действията на крайнодесни антиислямски активисти преди поредния им седмичен митинг тази вечер, предаде ДПА. В Германия има свобода на протестиране, посочи Меркел, „но няма място за кампании на омраза и очерняне”.

Това важи в особена степен за действията, които са насочени срещу хора, дошли в Германия от други страни, каза канцлерът. Тя направи тези изказвания, в момент в който властите се готвят да посрещнат нов протест тази вечер, организиран от Pegida.

В изявлението си Меркел предупреди тези, които възнамеряват да участват в демонстрациите, организирани от Pegida и филиалите ѝ в други части на страната, че „трябва да внимават да не бъдат употребени”.