Хиляди граждани в Атина се отправиха днес в шествие към посолството на САЩ, за да отбележат годишнината от студентския бунт срещу военната диктатура, който бе потушен в кръв през 1973 г., една година преди падането на режима на полковниците, предаде АФП.

Шествието се провежда ден след отпътуването на американския президент Барак Обама. По време на визитата си в Гърция във вторник и сряда Обама произнесе реч в защита на демокрацията и отправи послание за икономическа подкрепа за Гърция за голямо задоволство на правителството на Алексис Ципрас, отбелязва АФП.

Шествието до американското посолство, организирано всяка година след падането на хунтата, в което в миналото се включваха десетки хиляди души, цели да осъди подкрепата на САЩ за военния преврат през 1967 г.

Снимка: Reuters

При предишното посещение на американски президент в Атина през 1999 г. Бил Клинтън поднесе извиненията на своята страна за тази намеса, която подхрани в продължение на десетилетия силни антиамерикански чувства в Гърция.

Няколко хиляди полицаи бяха мобилизирани днес в Атина, за да охраняват двата отделни кортежа - този на студентските синдикати и леви формации и този на гръцката комунистическа партия (ККЕ).

Полицията бързо разпръсна в сряда вечерта демонстрация на близо 2500 леви активисти и анархисти срещу посещението на Обама. Силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да попречат на шествието да навлезе в зоната в центъра на града, блокирана заради визитата.

На 17 ноември 1973 г. военната диктатура изпрати танкове срещу Политехниката в Атина, окупирана от студенти и много граждани, протестиращи срещу режима. Най-малко 24 души бяха убити, а няколко десетки бяха ранени.