Няколко хиляди души се събраха днес на нов екопротест в Белград, след като вчера демонстранти блокираха мостове и пътища в различни градове на страната и влязоха в сблъсъци с полицията, която образува кордони в опит да ги спре.

Митингът е в знак на протест срещу високото ниво на замърсяване на въздуха в Сърбия от въглищните централи, липсата на филтриращи въздуха системи в мините и заводите, старите коли и използването на неподходящо гориво за отопление в домовете. 

„Няма нужда да измерваме замърсяването на въздуха, ние можем да го видим и да го почувстваме. Това убива децата ни, не искам моите деца да бъдат принудени да избягат от страната заради замърсяването", каза Боян Симишич от организацията за опазване на околната среда „Еко стража“. 

Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, но обществените протести едва наскоро привлякоха внимание, след като активисти обвиниха властите, че позволяват на чуждестранни инвеститори, предимно от Китай, да вредят допълнително на околната среда. 

Правителството на Вучич официално се стреми към членство в ЕС, но наред с това поддържа близки отношения с Русия и Китай. Някои големи китайски инвестиции в страната, значително повишиха въглеродните емисии в Сърбия, посочват еколози.