Хиляди хора се включиха в протестни шествия срещу полицейското насилие в редица американски градове в събота.

Над 30 000 души се включиха в протеста срещу полицейското насилие и расизма в Ню Йорк. „Не искам големи реформи, а малки промени. Властите да гледат на всички граждани като на свои”, настоява един от демонстрантите Уолтър Нюсъм.

Хората искат незабавно уволнение на полицая Даниъл Панталео, обвинен за смъртта на Ерик Гарднър, който почина при задушаване по време на арест. Той е бил заподозрян в продажба на необложени с данъци цигари на улицата.

Демонстрантите искат и създаването на независима прокуратура, която да разследва използването на прекомерна сила от полицията.

Демонстрации имаше в други големи градове. Хората скандират „Ръцете горе, не стреляй", „Животите на чернокожите имат стойност", както и последните думи на Гарднър - „Не мога да дишам".

В столицата Вашингтон демонстрантите минаха по Пенсилвания авеню - улицата, на която се намира Белият дом - и стигнаха до Капитолия, за да привлекат вниманието на обществото към смъртта на невъоръжени чернокожи, убити от полицията, и да призоват за законови промени, предаде АП.

„Какво море от хора”, каза Лесли Макспадън, майката на 18-годишния Майкъл Браун, убит през август от полицай във Фъргюсън, Мисури. „Ако законодателите не видят това и не
променят нещо, тогава просто не знам какво да правим. Благодаря ви, че ме подкрепяте”, каза тя, обръщайки се към участниците в протеста.

На митинга говори и преподобният Ал Шарптън, известен правозащитник, както и членове на семейството на Ерик Гарнър, починал при арест в Ню Йорк през юли, когато полицаят използвал хватка за задушаване, както и на Тамир Райс, 12-годишното момче, застреляно в парк в Охайо, докато си играело с пистолет играчка.

По данни на организаторите на акцията във Вашингтон в нея са се включили 25 000 души. Полицията не съобщи колко според нея са били участниците.

Политици и други участници в шествието говориха за необходимостта от по-добро обучение на полицаите, от носене от служителите на реда на камери, които да записват действията им, и от въвеждане на промени в правилата за процесите със съдебни заседатели, за да се възстанови доверието към съдебната система.

Масовите протести в САЩ започнаха след съдебно решение да не бъдат повдигани обвинения на полицая във Фъргюсън, стрелял по невъоръжения тийнейджър.

Във Вашингтон майката на Ерик Гарнър Гуен Кар нарече вчерашните демонстрации исторически и изтъкна, че в тях са участвали „и черни, и бели, всички раси, всички религии”. „Трябва винаги да бъдем така единни”, подчерта тя. Протестни акции имаше във Фъргюсън и други американски градове.

Голямо шествие бе организирано в Ню Йорк, където демонстрантите минаха по Пето авеню. Сред тях имаше близки на хора, убити от полицията на Ню Йорк преди десетилетия, като
54-годишната Дона Картър, чернокожа, чийто син тийнейджър е бил застрелян от полицията през 90-те години на миналия век, докато носел пистолет играчка. Няколко души бяха задържани там при опит да се парализира уличното движение.

Полицията в Бостън арестува 23 души, участвали в протестите срещу убийствата на невъоръжени чернокожи мъже от полицията. Протестните акции в много американски градове преминаха мирно, но в Бостън полицията задържа двайсетина души, опитали се да блокират магистрала.

В демонстрациите в Бостън участваха около 2000 души. Те се събраха пред сградата на законодателното събрание на щата Масачузетс, а после минаха по централните улици на града, скандирайки „Няма справедливост, няма мир” и носейки плакати с надписа „Животът на чернокожите също е важен”.

Някои от протестиращите лягаха на земята, преструвайки се на умрели и изобразявайки по този начин жертви на полицейски произвол.