Хиляди поддръжници на албанската опозиция проведоха днес антиправителствен протест, обвинявайки кабинета във връзки с организираната престъпност и призовавайки за оставка на правителството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  

Хиляди поддръжници на дясноцентристката Демократическа партия, нейния съюзник Социалистическо движение за интеграция и други по-малки партии, се събраха днес на главния булевард на Мъчениците на нацията, за да протестират срещу правителството.

Полицията засили мерките за сигурност около сградата на правителството, където се провежда митингът. Стотици полицаи за борба с безредиците и два камиона с водни оръдия са разположени пред правителствената сграда.  

Снимка: EPA

Носейки национални знамена и знамената на ЕС и САЩ, поддръжниците на опозицията скандираха антиправителствени лозунги, като "Рама, отивай си!", визирайки премиера Еди Рама.

Протестът е смятан за тест за подкрепата към Демократическата партия, която претърпя голяма загуба на изборите миналата година, осигурявайки си само 43 места в 140-местния парламент.

Местни журналисти оцениха участието в демонстрацията на около 10 000 души, а опозиционни лидери заявиха, че в протеста са участвали 200 до 300 хиляди. Полицията отказа коментар. 

Колоната бе водена от лидера на демократите Лулзим Баша и бившия албански премиер Сали Бериша.

От името на всички албанци и опозицията, ние настояваме Еди Рама и неговото нелегално правителство да се оттеглят, заяви лидерът на демократите Лулзим Баша.

Той призова за "правителство антимафия", което ще се бори с организираната престъпност, ще придвижи напред реформата в правосъдието в съответствие с конституцията и ще подготви провеждането на свободни и честни избори. 

Митингът приключи мирно след речите на лидерите на опозиционните партии.