Хиляди хора с автомобили и мотоциклети, надувайки клаксони и развявайки испански знамена, взеха участие в днешната демонстрация в испанската столица Мадрид.

Демонстрацията беше организирана от крайнодясната партия „Вокс“ и беше насочена срещу политиката на правителството във връзка с коронавируса.

Подобни демонстрации на „Вокс“ бяха организирани и в други испански градове, сред които Севиля, Барселона, Малага, Валенсия, Кордоба и Билбао.

Снимка: Reuters

Испания, която на 14 март въведе една от най-строгите карантини, започна да смекчава ограниченията, но Мадрид и Барселона продължават да са под карантина.

Демонстрантите призоваха премиера социалист Педро Санчес и вицепремиера от крайнолявата формация „Подемос“ Пабло Иглесиас да подадат оставка заради начина, по който са реагирали на кризата с коронавируса - особено заради карантинните правила и негативното им отражение върху икономиката и заетостта.

Снимка: Reuters

„Време е да вдигнем голям шум срещу правителството на безработицата и бедността, което изостави нашите предприемачи и работещи“, заяви „Вокс“ в „Туитър“. Лидерът на партията Сантяго Абаскал, който ръководеше демонстрацията в Мадрид, се обърна с реч към участниците в протестната проява. Абаскал изтъкна, че правителството на Педро Санчес е отговорно за
„най-лошото справяне с кризата на цялата планета“.

Протестите срещу карантината започнаха миналата седмица в богатия мадридски квартал „Саламанка“, където хората изразиха недоволството си с дрънкане на тенджери и тигани.

Снимка: Reuters

Днешната серия от прояви на „Вокс“ обаче е първият организиран протест срещу правителството от началото на пандемията от коронавируса, отбелязва „Ройтерс“.

Испания регистрира 28 628 смъртни случая от Ковид-19 и 234 824 случая на заразяване с коронавируса.