Хилари Клинтън изпревари конкурента си Бърни Сандърс с близо 50 пункта на вчерашните вътрешнопартийни избори на Демократическата партия в щата Южна Каролина, предадоха АП и Ройтерс. Вотът е за определяне на кандидата на партията за президентските избори.

При преброени над 95% от бюлетините Клинтън води пред Сандърс с 48 процента разлика.

През 2008 г., когато Хилари Клинтън се състезаваше с Барак Обама за номинацията на демократите в същия щат Обама я победи с 28 пункта разлика. Сега тя спечели масовата подкрепа на афроамериканците в Южна Каролина и се устремява към "супер вторника" следващата седмица, когато ще се гласува в 11 щата.

След вчерашната си победата Клинтън отправи задочна реплика към фаворита за спечелване на републиканската номинация Доналд Тръмп, които обещава да издигне ограда по границата с Мексико и чийто предизборен девиз е "Да направим Америка отново велика".

"Въпреки онова, което чувате, ние не трябва да правим Америка велика отново. Америка никога не е преставала да бъде велика", каза тя пред ликуващите свои привърженици в Кълъмбъс, Южна Каролина. "Вместо да изграждаме стени, ние трябва да премахваме бариерите", допълни Клинтън.