Хилари Клинтън и кандидатът й за вицепрезидент Тим Кейн участваха за пръв път в обща публична проява. Тя представи Кейн с думите, че той е "прогресивен човек, който обича да върши нещата докрай".

Двамата участваха митинг в изключително важния за предизборната надпревара щат Флорида, точно преди началото на националната конференция на Демократическата партия следващата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Клинтън посочи, че Кейн се интересува повече от това да има ефект от работата му, отколкото да присъства в новините.

"Доналд Тръмп може да смята, че Америка е в упадък, но той греши. По-добрите дни за Америка тепърва предстоят", заяви Клинтън, цитирана от ТАСС. "И когато той (Тръмп) казва, че може да поправи това сам, той не просто греши, това е опасна грешка. Ние решаваме проблемите заедно, а ако Доналд не разбира това, той не разбира Америка", посочи тя.

В своята реч Клинтън говори за необходимостта от преодоляване на междуобщностното разделение в САЩ, "прокарване на мостове" и запазване на разнообразието на обществото. "Щастлива съм да заявя пред вас, че моят партньор в предизборната надпревара е човек, който не просто споделя тези ценности, но и живее с тях".

Клинтън каза, че Тим Кейн е всичко, което Доналд Тръмп и Майкъл Пенс не са. Достатъчно "компетентен е, за да заеме тази длъжност и да бъде лидер още от първия ден", заяви тя.

Клинтън предложи на Кейн, сенатор от щата Вирджиния, мястото на неин кандидат за вицепрезидент, в телефонно обаждане в петък вечерта. С избирането му на практика приключва селекцията на кандидатите за общите избори. Клинтън и Кейн ще се изправят срещу републиканеца Тръмп и неговия кандидат за вице, Майкъл Пенс, губернатор на щата Индиана, отбелязва Асошиейтед прес.

58-годишният Кейн отдавна беше смятан за вероятния човек, на когото Клинтън ще се спре в избора си, бивш губернатор на важния в политически план щат Вирджиния, бивш кмет на Ричмънд, както и бивш председател на Националния комитет на Демократическата партия. Той имаше и особено силен поддръжник в лицето на президента Барак Обама, който посъветва щаба на Клинтън, че Кейн ще бъде добър избор.

Кейн говори свободно испански и има репутацията, че може да работи с републиканците. Той беше предпочетен пред министъра на земеделието на САЩ Томас Вилсак, дългогодишен приятел на бившия президент Бил Клинтън.

Някои либерали в Демократическата партия се отнасят скептично към Кейн, защото не харесват подкрепата му за свободната търговия и Уолстрийт. Представител на формацията посочи в частност подкрепата му за споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

Съветник в предизборния щаб на Клинтън каза, че Кейн е дал ясно да се разбере "в хода на дискусиите", че споделя позицията на Клинтън по отношение на ТТИП, която е против сключването на този договор в сегашния му вид.

Клинтън и Кейн участваха в предизборен митинг, който се състоя в Международния университет в Маями, Флорида. Щатът е изключително важен за изборите, а фактът, че Кейн знае испански може да е от полза по отношение на испаноезичните избиратели.

Делегатите на предстоящата национална конференция в по-голямата си част приемат положително избора на Клинтън за вицепрезидент, като посочват, че Кейн ще се хареса на умерените избиратели, но че няма особени шансове да постигне това и по отношение на разочарованите привърженици на Бърни Сандърс, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.