Американските власти разследват вероятни случаи на болестта Хавански синдром в представителството им в Колумбия. Това се случва дни преди посещение на държавния секретар.

Според данните от властите служители в посолството може да са били засегнати от мистериозното заболяване, което включва болезнен шум в ушите, умора и виене на свят.

Какво е Хавански синдром?

За първи път за необичайното състояние е засечено в Куба през 2016 г. От тогава редица американски дипломати от цял свят се оплакват от случаи на Хавански синдром.

Засегнатите описват симптоми като изключително силен шум в ушите, който е оставил поне 200 души от тях с виене на свят и умора в продължение на месеци. Тези шум продължавал между 20 секунди и 30 минути и винаги се случвало дипломатите да го чуват или у дома, или в хотелски стаи.

Повече от половината засегнати са служители на ЦРУ.

Една от първите теории за произхода на Хаванския синдром е, че кубинското правителство е използвало ултразвуково оръжие срещу дипломатите.

Сега най-възприетата теория е, че зад Хаванския синдром стоят Русия. Разработката на ултразвукови сигнални оръжия е част от работата на Русия по време на Студената война. Доклад на НАСА от 2014 г. увеличава допълнително притесненията, че е използвано оръжие с микровълни.

Друга теория е, че микровълни се използват от вражески правителства с цел да придобият достъп до компютрите и телефоните на американските дипломати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!