Депутатът от Хърватския демократичен съюз на Славония и Барания Боро Грубишич изрази в парламента увереност, че тайно се подготвя изграждането на нова атомна електроцентрала в община Ердут, Източна Хърватия, предаде Танюг.

Грубишич свързва изграждането на нова АЕЦ с построяването на склад за радиоактивни отпадъци от 72 хиляди кубически метра, което по думите му надхвърля хърватските нужди.

„Без АЕЦ Кръшко, обща собственост на Словения и Хърватия, Хърватия произвежда едва 58 кубически метра ядрени отпадъци и ще бъдат необходими 1400 години, за да запълни този склад”, каза Грубишич и запита ще стане ли Хърватия склад за радиоактивни отпадъци на цяла Европа.

Депутатът от управляващата Социалдемократическа партия Драженко Пандек отхвърли тези твърдения и заяви, че не е привърженик на атомните електроцентрали.

"Заради отговорностите към себе си и към бъдещите поколения трябва да бъдем крайно предпазливи и рестриктивни по отношение на всякакви инициативи за строене на АЕЦ", каза той.

Според независимия депутат Дамир Каин радиоактивните материали най-вероятно ще се складират в изоставени военни обекти, в геоложки стабилни райони, до границата с Босна и Херцеговина.

Според Мирела Холи от организацията Трайно развитие на Хърватия изграждането на АЕЦ в източна Хърватия би било грешно решение не само от съображения за сигурност, а и от икономическа гледна точка.