Хърватия отбелязва две десетилетия от военно-полицейската операция "Буря" с военен парад в Загреб днес, а утре с редица прояви в град Книн, някога обявен за столица на самообявилата се Република Сръбска Крайна, съобщават хърватските медии.

С операция "Буря" през 1995 г. Хърватия възвърна контрола си над завзетите от сръбски сепаратисти територии в централна и източна Хърватия. Операцията продължи четири дни и завърши с унищожаването на т.нар. Република Сръбска Крайна.

За първи път в историята на Хърватия 4 август, обявен за Ден на победата и благодарността и Ден на хърватските защитници, организира парад за годишнината от "Буря", а Сърбия за пръв път обявява тази дата за ден на траур. По сръбски данни в резултат на операцията около 220 000 сърби са били прогонени от домовете им и почти 2000 са убити или се водят за изчезнали. Очаква се в днешния парад да участват над 3000 души.

Около 2200 войници, към които ще се присъединят представители на полицията, Службата за защита и спасяване и пожарникари с колите си, както и ветерани, ще преминат през столицата до концертната зала "Лисински", където ще бъдат поздравени от държавното ръководство и други официални лица. В колоната с дължина пет километра ще има над 300 коли, танкове, оръдия и нови гаубици. Гражданите ще могат да видят и около 30 самолета, сред които ремонтираните неотдавна в Украйна три самолета МиГ-21 и шест самолета "Пилатус".

Изчислено е, че парадът ще струва между 1,3 и 1,9 милиона евро. Централното честване ще бъде утре, на самата дата на операцията - 5 август, в Книн, който винаги досега е бил място за отбелязване на Деня на победата и благодарността.

За Хърватия този град има символично значение, тъй като прогонването на сърбите от този град, където те са били мнозинство до началото на войната, се смята в Хърватия за окончателна победа над "сръбските агресори".

Честването на операция "Буря" утре ще започне с издигане на знамето на Хърватия на крепостта на Книн и с биене на камбана, с което се отбелязва влизането на хърватските военни части в Книн на 5 август 1995 г.

След това ще бъде открит Музей на "Буря 95", ще бъде открит паметник на тогавашния президент на Хърватия Франьо Туджман, пред множеството ще говори висшето държавно ръководство и ще има културна програма. Летището на Загреб ще бъде наречено "Франьо Туджман".