Северна Гърция се връща към нормалното си ежедневие след потопа, който наводни къщи, хотели и къмпинги. След първоначалните емоции, туристи се оплакват от липса на организация в един от най-пострадалите къмпинги в Каламици.

Наши сънародници се обръщат за помощ към консулството ни в Солун. Всеки, който е потърсил помощ, е получил такава, твърдят оттам.

За улеснение на наши сънародници има и информация на страницата на МВнР. Много хора звънят с въпрос дали да тръгнат на почивка.

Снимка: Чавдар Лунгов

На третия ден след потопа, в къмпинга цари хаос. Екипът ни не е допуснат зад регистратурата, но туристи ни изпращат снимки отвътре. Няма ред нито около караваните, нито на плажа, който е потънал в мръсотия.

Снимка: Чавдар Лунгов

Вече трети ден Димитър от Хасково прекарва ваканцията си в ролята на автомонтьор.

Чуди се защо, когато паркингът е започнал да се наводнява, не са предупредили хората да си махнат колите. 

Заради наводнението, магазинът в къмпинга не работи и хората ходят за храна в съседните села.

Снимка: Чавдар Лунгов

По-голямата част от къмпингуващите все още са там, защото няма как да се приберат, а местните разчистват домовете си след пороя, сушат или изхвърлят покъщнина. На няколко километра от Каламици условията са годни за плаж.

Няколко препоръки извън ситуацията с наводненията.

Ако пътувате в Гърция, пазете стриктно личните си документи, защото има много кражби с цел продажба. Не качвайте никого на стоп, защото може да се окаже бежанец. Спазвайте правилата на пътищата, защото глобите в Гърция са големи.