Лидерът на палестинската групировка "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, съобщи Ройтерс. От палестинската ислямистка групировка са съобщили за смъртта му.

В изявлението се посочва, че Хания е бил убит при "вероломно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран".

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) също разпространи информацията, че Хания е бил убит, предадоха ирански държавни медии. 

Хания вчера присъства на церемонията по полагане на клетва от новия президент на Иран Масуд Пезешкиан.

"Рано тази сутрин резиденцията на Исмаил Хания в Техеран беше поразена, в резултат на което той и един от телохранителите му загинаха мъченически. Причината се разследва и ще бъде обявена скоро", пише в изявлението на КГИР.

 

Убийството на Исмаил Хания е "страхлив акт, който няма да остане ненаказан", заяви заместник-председателя на политическото крило на "Хамас" Муса Абу Марзук пред телевизия "Ал Акса".

Палестинският президент Махмуд Абас осъди категорично убийството.

Палестинските национални и ислямски фракции призоваха за обща стачка и масови демонстрации.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран потвърди смъртта на Хания. В краткото изявление на иранските сили се казва, че неговият телохранител също е загинал с "мъченическа смърт" и се допълва, че  като се добавя, че допълнителна информация ще бъде оповестена по-късно.

Новината за убийството на Хания дойде няколко часа след нанасянето на израелски въздушен удар по предградие на Бейрут, насочен срещу командира на проиранската милиция "Хизбула" Фуад Шукр, известен още като "Саид Мухсан". "Хизбула", която е съюзник на "Хамас", не е потвърдила смъртта му.

Израел запази мълчание, като местните медии съобщиха, че Бенямин Нетаняху е наредил на министрите от кабинета да не коментират. Крайнодесният министър на наследството Амихай Елияху обаче отпразнува смъртта на лидера на Хамас в социалната медийна платформа X.

'Убийството „прави света малко по-добър“, пише той.

Турция осъди убийството, като посочи, че атаката има за цел да разшири войната в Газа на регионално равнище, предаде агенция Ройтерс.

„Още веднъж стана ясно, че правителството (на израелския премиер Бенямин) Нетаняху няма намерение да постигне мир. Тази атака има за цел също така да разпространи войната в Газа в региона. Ако международната общност не предприеме действия, за да спре Израел, нашият регион ще бъде изправен пред много по-сериозни конфликти“, се казва в изявление на турското Министерство на външните работи.

„Осъждаме подлото убийство на ръководителя на политическото бюро на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран. Изразяваме съболезнованията си на палестинския народ, който пожертва стотици хиляди мъченици като Хания, за да може да живее в мир в своята родина, в своята държава“, се казва в изявлението на турското МВнР.

Министерството на външните работи заяви още, че Турция „ще продължи да подкрепя справедливата кауза на палестинския народ“.

Убийството на ръководителя на "Хамас" Исмаил Хания е "абсолютно неприемливо политическо убийство“, заяви пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов, предаде Ройтерс.

"Това е абсолютно неприемливо политическо убийство и то ще доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението“, цитира РИА заместник външния министър.

Той заяви, че убийството ще има и отрицателно въздействие върху преговорите за прекратяване на огъня в Газа, допълва РИА.

Русия, която поддържа отношения с арабски страни, Иран и "Хамас", както и с Израел, често е осъждала насилието в региона и обвинява САЩ, че пренебрегват необходимостта от независима палестинска държава, отбелязва Ройтерс.