Гърция трескаво се готви за предстоящото лято. Миналата седмица отпадна карантината за гражданите на Европейския съюз, а премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че сезонът ще започне на 15 май.

Докато разплита кордата си на малкия остров Халки, 62-годишният рибар Алекос Сфириу брои дните, докато фериботите отново ще доведат туристи. „Всички острови чакат туристи. Те ще дойдат да ядат рибата, която улавям. През лятото цените за улова са добри заради посетителите“, казва той.

Халки се намира в Егейско море, близо до остров Родос. Всичките близо 250 души са били ваксинирани срещу коронавирус, което им дава надежди за възраждане на туризма, който е и основен доход.

Дозите достигнаха до най-уединените места със самолети и лодки.

„Гърция играе сериозно като първо ваксинира малките острови, за да направи тези уединени райски райони безопасни“, обяснява областният управител на Южноегейския регион Йорго Хацимаркос.

Сезонът през 2020 г. беше на практика унищожен от коронавируса и последвалото затваряне на границите. Според данните малко над 7 млн. души са посетили южната ни съседка миналата година спрямо рекордните над 31 млн. души през 2019 г. Голяма част от гърците разчитаха на вътрешен туризъм заради коронамерките.

Туризмът на Халки продължава между шест и осем месеца. Местните не помнят година като предишната. „Туризмът е нашият кислород, защото за тези месеци ни дава препитание през трудната зима“, обяснява кметът на Халки Ангелос Фрагкакис.

Един лекар се грижи за цялото население в малката едноетажна медицинска клиника. Въпреки първоначалното колебание, след единодушие жителите решават да се ваксинират, за да спасят сезона.

Неуморните рибари за пореден път излизат с лодките в морето за нов улов, а с него остават и надеждите, че туризъм това лято ще има.