Хакери, свързани с руското правителство, са проникнали в компютърната система на Националния комитет на Демократическата партия /НКДП/ в САЩ и в продължение на година са следили цялата вътрешна комуникация, включително имейли и чатове. Това пише в. "Вашингтон пост", като цитира официални представители на комитета и експерти по сигурността, които са разкрили атаката.

Киберпрестъпниците също така получили достъп до всички проучвания, свързани с републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.  Проучванията на претенденти се извършват от партийни сътрудници, които анализират подробно миналото им, за да открият политически уязвимите им места. Всички партии правят подобни изследвания, отбелязва АФП.

Пробивът бил разкрит миналия уикенд, когато била проведена мащабна операция за прочистване на системата. Според източници от ръководството на НКДП не е била открадната никаква информация за финанси и донори, нито лични данни, което означава, че става въпрос за традиционен шпионаж, а не за дело на криминални хакери.

Русия категорично отрече да е свързана с хакерската атака. "Напълно изключвам възможността /руското/ правителство или правителствени структури да са били замесени в това", заяви пред Ройтерс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Хилари Клинтън нарече хакерската атака "обезпокоителна". "Доколкото знаем, в моята кампания не е било проникнато", заяви Клинтън пред телевизионния канал "Телемундо". Тя добави, че киберсигурността ще бъде главен неин приоритет, ако стане президент.

"Дали е Русия, Китай, Иран или Северна Корея, все повече страни използват хакерски атаки, за да крадат информация от нас и да я употребяват в своя полза", допълни Клинтън.

Говорител на Тръмп отклони всякакви въпроси към Националната служба за сигурност.