Генералният секретар на ООН засега не планира да посети България, за да провери на място как правителството се справя с бежанската вълна от Украйна.

Това заяви Антониу Гутериш след въпрос на bTV по време на съвместната пресконференция заедно с премиера на Молдова Наталия Гаврилица.

Генералният секретар на ООН засега не планира да посети България и да провери на място как правителството се справя с бежанската вълна от Украйна. Това заяви Антониу Гутериш след въпрос на БТВ по време на съвместната пресконференция заедно с премиера на Молдова Наталия Гаврилица.

По думите му подобна визита в София не се налага, но би обмислил в бъдеще. Само две чуждестранни медии имаха възможност да зададат въпроси - bTV и RaiNews24 - италианската национална телевизия.

ООН ще предостави 100 млн. долара на Молдова за справяне с бежански натиск.

Гутериш и Гаврилица осъдиха руската агресия в Украйна, а генералният секретар на ООН каза, че е просто съвпадение датата на визитата му в Кишинев - 9 май, в който хиляди хора празнуваха Деня на победата, а по улиците на столицата се проведе многохилядно шествие на „Безсмъртния полк“, организиран от социалистите.

Снимка: btvnovinite.bg

Начало на празника дадоха стари съветски автомобили и мотори.

В Деня на победата, 9 май, младежите благодарят на ветераните от войната. Шествието, наречено  „Безсмъртен полк“ започна точно в 10:00 ч. и се отправи към Мемориалния комплекс "Вечност".   

Докато екипът на bTV върви заедно с хората, се запознаваме с Галина, родена 5 години след края на войната. В ръцете си държи портрет на баща си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Моят татко беше ранен в Будапеща, върна се от фронта инвалид. Ако не помним миналото, няма да имаме настояще“, казва Галина.

„Моят тъст беше украинец от Григориупол. Той доброволно отиде на фронта и загина там“, казва 82-годишният Борис.

Докато хората почитат мъртвите, малцина са живите, преживели събитията. Павел Василевич Гладков е един от тях. Роден е на днешната дата. Само че преди 101 години.

„По време на войната, при едно сражение вражеска бомба падна на 3 метра от мен. Снарядът се разби и осколките ме уцелиха, гвардейският ми орден се разби на две, но ме защити. Спаси си ме. Заради него съм жив. Гвардейският знак ми спаси живота“, “, разказва Павел.

Надживява и войната. Чува новината за мир.

Снимка: btvnovinite.bg

„Внимание, говори Москва! Говорит, Москва. Фашистка Германия капитулира“.
Няма да отида на площада, на манифестация, но посрещам гости у дома. И ще си сипя 100 грама коняк за мое здраве.

По време на шествието ексклузивно през bTV говори лидерът на социалистическата партия и зам.-председател на парламента.

„Молдова трябва да остане неутрална. Ние сме неутрална и мирна страна. Не искаме да се води война никъде. Всяка война сама по себе си е трагедия, за всички нас и за всички народи“, заяви Влад Батринча, лидер на Социалистическата партия в парламента на Молдова.

Един от участниците в шествието беше президентът Игор Додон. Той също носи Георгиевската лента, въпреки че тя е забранена. 

Пред bTV бившият държавен глава обвини действащия - Мая Санду, че със забраната разделя хората.

Снимка: btvnovinite.bg

„Парламентът и президентът гласуваха заедно закона. Те са неспособни да се справят с икономическите и социалните проблеми на хората. За нас това е символ на победата и искаме да остане такъв“, каза Додон, който е категоричен, че не се страхува от глобите.

След повече от 3 часа шествието на Безсмъртния полк завърши с поднасяне на венци и цветя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!