„Гугъл“ съобщи, че завежда дело в административния съд в Кьолн заради наскоро влезли в сила нови разпоредби на германския закон за езика на омразата, предаде „Ройтерс“.

Според компанията измененията в нормативния акт нарушават правото на неприкосновеност на личния живот на потребителите ѝ.

Компанията „Алфабет“, която управлява сайта за видеообмен „Ютуб“, оспорва разпоредба, позволяваща данните на потребител да бъдат предавани на органите на реда, преди да е ясно дали е било извършено престъпление.

„Тази сериозна намеса в правата на нашите потребители според нас е в конфликт не само със защитата на личните данни, а и с конституцията на Германия и европейските закони", заяви в блог Сабине Франк, регионален ръководител за обществени политики на „Ютуб“.

Германия въведе през 2018 г. закон против езика на омразата, който прави социалните мрежи като „Ютуб“, „Фейсбук“ и „Туитър“ отговорни за контрола и премахването на вредно съдържание и да публикуват редовни доклади за спазването му. Законът обаче беше критикуван от мнозина като неефективен и през май парламентът прие законодателна мярка за разширяване на обхвата на действието му.

Причината за измененията бяха опасения, че езикът на омразата може да бъде използван в хакерски операции за влияние на фона на подготовката за общите избори през септември.

„Гугъл“ обаче обърна специално внимание на ново изискване в нормативния акт, което изисква доставчиците да предоставят на органите на реда лични данни на хора, споделящи съдържание, насаждащо омраза. Едва след предоставянето на тази лична информация се очаква да бъде взето решение дали да бъде заведено дело. Това означава, че лични данни на невинни хора може да се окажат под чужд контрол без тяхно знание.

Говорител на компанията подчерта, че „това подкопава основни права, поради което решихме да поискаме компетентният административен съд в Кьолн да извърши съдебна оценка на разпоредбите на закона срещу езика на омразата“.