Президентът на САЩ Барак Обама ще наложи вето на обсъждан от републиканците законопроект, целящ да замрази всички прехвърляния на заподозрени в тероризъм лица от американския център за задържане в Гуантанамо, съобщи Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Законопроектът беше предложен от републиканците след нападенията, извършени от ислямисти в Париж през януари.

Републикански сенатори в американския конгрес, включително знаковият им представител Джон Маккейн, внесоха законопроект, който трябва да наложи 2-годишен мораториум върху освобождаването на още затворници от военната база на САЩ в Куба.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Ако се приеме предложението, ще бъде прекратено освобождаването на затворници, които се определят като носители на среден или висок риск, както и прехвърлянето на всяко задържано лице в Йемен.

По заповед на президента Барак Обама Пентагонът прехвърли в чужбина 28 затворници през 2014 г. Издръжката на всеки един от задържаните без съд и присъда екстремисти в Гуантанамо струва на американските данъкоплатци до 2,7 млн. долара годишно. Това сочи доклад от 2013 г., подготвен от комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

В първите години след 11 септември 2001 г. Централното разузнавателно управление (ЦРУ) вербувало затворници от Гуантанамо като двойни агенти, които после пращало у дома да съдействат на САЩ при ликвидирането на терористи. Това пък твърдят бивши и настоящи висши американски представители, цитирани от АП. ЦРУ обещавало на вербуваните свобода, безопасност за семействата им и милиони долари от тайни сметки на управлението.

Последните обитатели на Гуантанамо

Мингазов, Насер, Исомудин, Абдулаев, Чекури, Азиз, Кандари

122 мъже в момента се намират в Гуантанамо, въпреки че голяма част от тях вече са определени за освобождаване. „Скай нюз” разказа накратко историята на 8 души, затворени във военната база на САЩ в Куба.

Юнис Абдурахман Чекури, 46 г.

Роден е през 1968 г. в Мароко. Хванат е от пакистанските власти през 2001 г. и е пратен в Гуантанамо година по-късно. Смята се, че е съосновател на мароканска ислямистка група, близка до Осама бин Ладен. Американското разузнаване смята, че Чекури е затворник от особена важност и представлява опасност за САЩ и техните интереси.

Омар Абдулаев, 36 г.

Роден е в Таджикистан и е задържан от пакистанските власти на граничен пункт през 2001 г. Твърди се, че носел записки, свързани с химикали и експлозиви. Транспортиран е в Гуантанамо през 2002 на 24-годишна възраст. Американските власти казват, че той е признал членството си в ислямистко движение в Таджикистан и представлява огромен риск за националната сигурност.

Равил Мингазов, 47 г.

Роден през 1967 г., с руска националност. Бил задържан по време на акция на пакистанската полиция в Файсалабад през 2002 г. и изпратен в Гуантанамо същата година. Признал е, че е участвал в тренировъчен лагер на „Ал Кайда” в Таджикистан и Афганистан. Обучен е да борави с експлозиви и да убива. Смята се, че представлява опасност за САЩ и техните съюзници.

Ахмед Абдел Азиз, 44 г.

Заловен е от пакистанските разузнавателни служби по време на акция срещу заподозрени членове на „Ал Кайда” в Карачи през 2002 г. Твърди се, че при претърсването на мястото са намерени мобилен телефон, радиостанции и телефонен указател. Роденият в Мавритания Азиз е прехвърлен в Гуантанамо същата година за предоставяне на разузнавателна информация за членове на „Ал Кайда”, убити в Афганистан при нападения от страна на САЩ и коалиционните сили. Американските власти твърдят, че е осигурил "огромни количества информация", но мамил по отношение на ключови факти, като например места и дати.

Ридуан Исомудин, 50 г.

Роден е в Индонезия през 1964 г. Хванат е в Тайланд през 2003 г. и е преместен в Гуантанамо 3 години по-късно. Обвинен е в терористични престъпления срещу САЩ. Властите в Америка твърдят, че бил отговорен за бомбените атентати в Бали в Индонезия през 2002 г. и че той е "ангажиран с най-крайната ислямска идеология".

Халеб Насер, 35 г.

Роден е през 1979 г. в Йемен. Арестуван е в Афганистан през 2001 г., една година по-късно се озовава в Гуантанамо. Американските власти смятат, че е бил част от бригада, ръководена от Осама бин Ладен, и представлява висок риск за САЩ и съюзниците им. Предоставил е значително количество информация за „Ал Кайда и дейността на талибаните близо до Тора Бора и фронтовите линии на Кундуз.

Моат ал Алви, 37 г.

Пакистанските власти го задържат през 2001 г., докато опитва да прекоси границата между Пакистан и Афганистан. Смята се, че бил част от екипа по сигурността на Осама бин Ладен. Изпратен е в Гуантанамо през 2002 г. Според САЩ роденият в Йемен мъж е посещавал курсове за напреднали бойци, организирани от „Ал Кайда”.

Фаиз ал Кандари, 37 г.

Роден е в Кувейт. Заловен е от неустановени афганистанци на път за Тора Бора. Изпратен е в Гуантанамо през 2002 г. Според САЩ е бил съветник на Осама бин Ладен.

Другата страна

Междувременно семейството на затворник в Гуантанамо преговаря със САЩ за изпращането му у дома в Лондон. Синовете на Шакер Амер разказват пред „Скай Нюз” как надеждите им семейството им да се събере отново били попарени.

Амер е задържан без процес за 13 г., въпреки че трябвало да бъде пуснат през 2008 г. Британското правителство е лобирало от негово име, но няма обяснение защо той все още не е освободен.

Шакер Амер

Въпреки че той е роден в Саудитска Арабия, съпругата му и четирите деца са британски граждани. Те почти не си спомнят баща си. Най-малкият син е роден на същия ден, в който Амер пристигнал в Гуантанамо.

Мъжът пристигнал с бременната си жена в Афганистан през 2001 г. Казва, че работил в хуманитарна организация. Няколко седмици след атаките от 11 септември Афганистан се озовава в центъра на американската война срещу терора.

Семейство Амер бяга в Пакистан. Самият Шакер обаче е заловен и предаден на американските власти. После е преместен в Гуантанамо. Пентагонът съставя дълъг списък с обвинения, според които имал връзки с „Ал Кайда”. Неговият адвокат обаче настоява, че тези твърдения са неверни и са резултат от изтезания.

Защитниците му подчертават, че ако американците действително вярвали в тези обвинения, нямало да го определят за освобождаване.

Говорителят на Гуантанамо обяснил пред „Скай Нюз”, че казусът с Амер бил преразгледан през 2009 г. и той бил поставен в категория, според която отговаря на условията за трансфер. Има различни теории за забавянето. Едната е, че САЩ предпочитат да го видят изпратен в Саудитска Арабия, а не във Великобритания, защото там едва ли би говорил публично относно предполагаемите изтезания. Налице е и въпросът за обезщетение. Според адвокатите на Шакер Амер той е държан 8 години без никакви аргументи, далеч от жена си и 4-те си деца.