Четири независими телевизии в Грузия спряха излъчването си за 24 часа в знак на протест срещу нападенията срещу журналисти, при които един от тях загина, предаде “Франс прес”.

Смъртта на 37-годишния оператор Александър Лашкарава, работил за независимата телевизия "Пирвели" и бит на 5 юли по време на демонстрации срещу шествие на ЛГБТ общността, предизвика протести в страната.

На шествието са нападнати над 50 журналисти бяха нападнати, а събитието бе отменено заради опасения за сигурността на участниците.

След смъртта на журналиста, белязала според неправителствената организация "Репортери без граници" "пагубен поврат за свободата на информацията в Грузия", хиляди грузинци демонстрираха с искане за оставка на премиера Иракли Гарибашвили и обвиниха управляващата партия "Грузинска мечта", че не е попречила на насилието срещу журналистите.

Снимка: Ройтерс

"Гарибашвили трябва да подаде оставка. Всички, нападали журналисти на 5 юли, трябва да бъдат съдени", заявиха телевизиите "Пирвели", "Формула", "Мтавари" и "Кавказия" в идентични постове във „Фейсбук“.

Стотици журналисти се събраха вчера пред жилището на Лашкарава в Тбилиси за погребението му, обградиха ковчега и насочиха камерите си надолу в знак на траур.

Гарибашвили поднесе съболезнования на семейството на покойния оператор и на колегите му, като обеща бързо разследване и нарече смъртта на оператора "невероятна трагедия".

Във връзка с побоите над журналисти, грузинската полиция е задържала още един човек, който може да получи до шест години затвор за незаконно възпрепятстване на журналистическа дейност. Задържаните по делото вече са 21, информира вътрешното министерство на Грузия, цитирано от ТАСС.

Снимка: Ройтерс

Гарибашвили стана обект на критики от страна на опозицията и правозащитниците, след като се обяви срещу шествието на ЛГБТ общността, което нарече "неприемливо за голяма част от обществото".