Страните от Еврозоната трябва да одобрят днес новия спасителен план за Гърция. Той включва нов кредит от 130 милиарда евро и отписване на 100 милиарда от сегашния външен дълг.

Решението се забави с една седмица заради несъгласията в Еврогрупата за условията, които Гърция трябва да изпълни.

В очакване на решението за новия план, който ще доведе до ново затягане на коланите, хиляди гърци отново протестираха пред парламента в Атина. След снощните безредици полицията арестува над 140 души.

Въпреки обществената съпротива, планът има всички шансове да бъде одобрен.

„Имаме всички елементи, необходими за споразумението, включително и добрата воля както на частните кредитори, така и на публичните кредитори, като правителства и централни банки,” каза френският финансов министър Франсоа Бароан. „Не можем да чакаме повече, защото гръцкият парламент одобри споразумението, политическите партии го подписаха и най-вече - в средата на март идва падеж на облигации и Гърция може да изпадне във фалит.”

Междувременно в Атина избухнаха поредните сблъсъци. Хиляди гърци излязоха на улицата срещу бюджетните съкращения. Протестът отново прерасна в безредици и органите на реда трябваше да се намесят.

Докато протестиращите скандираха, премиерът Лукас Пападимос замина за Брюксел, където ще разговаря с официални представители преди срещата на финансовите министри от Еврозоната. Лидерите на Германия, Италия и Гърция се надяват, че министрите ще успеят да постигнат съгласие за отпускането на средствата, но сред европейските партньори има и много съмнения, че Атина ще може да изпълни всички условия, за да получи спасителния пакет.